O PROGRAMU IN KOMU JE NAMENJEN
Priprave na preverjanje znanj in spretnosti za pridobitev NPK dietni kuhar/dietna kuharica so namenjene vsem, ki bi se želeli usposobiti za samostojno kuhanje dietnih jedi. Dietni kuharji so strokovnjaki, ki delajo v bolnišničnih kuhinjah, zdraviliščih, šolah, vrtcih in sodelujejo pri oblikovanju diet športnikov, diabetikov, bolnikov, ostarelih.
Posebni pogoji za pridobitev poklicne kvalifikacije:
Najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju kuharstva, ki jih kandidat dokaže z/s:
- delodajalčevim referenčnim pismom, ki vsebuje opis del in nalog delovnega mesta in pridobljene kompetence, znanja in spretnosti in
- pogodbo o zaposlitvi ali drugo pogodbo o delu, ki izkazuje prej navedene reference.
Vsebina
- načela zdrave prehrane
- živila in tehnoloških postopkov pri pripravi dietnih jedi
- osnove sestavljanja dietnih jedilnikov
- izračunavanje hranilne in energijske vrednosti obrokov
- osnove redukcijske diete, diete pri boleznih prebavnega trakta, ledvičnih in srčno žilnih obolenjih, pri sladkorni bolezni, preobčutljivosti in alergijah
- praktična priprava dietnih jedilnikov, porcioniranje in postrežba
Katalog strokovnih znanj in spretnosti
Informacije in prijave:
Martina Podlesnik
samostojna strokovna delavka
T: +386 7 34 82 109
M: +386 31 745 044
E: martina.podlesnik@ciktrebnje.si
Uradne ure:
ponedeljek – četrtka, od 9. do 16. ure
petek, od 9. do 14. ure
Informacije lahko dobite v tajništvu v času dežurstva:
ponedeljek – četrtka, od 16. do 18. ure
petek ni dežurstva